Nauka trwa 3 lata. W jej trakcie odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących.  Zajęcia z przedmiotów zawodowych  odbywają się podczas miesięcznych  kursów zawodowych w każdym roku nauki. Absolwent to dobry fachowiec, odnajdujący się na rynku pracy, jest przygotowany do podjęcia dalszej nauki uczeń zdobywa wiedzę w nowoczesnych pracowniach, które są modernizowane dzięki realizacji projektów unijnych. Kształcenie praktyczne odbywa się najczęściej w renomowanych rzemieślniczych zakłady pracy lub najlepszych przedsiębiorstwach handlowo – usługowych lub na warsztatach szkolnych.

Monter zabudowy i robót wykończeniowych wbudownictwie  

BUD.04. Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych        

Wraz z dynamicznym rozwojem sektora budownictwa, istnieje bardzo duże zapotrzebowanie na monterów zabudowy i robót wykończeniowych, zarówno w inwestycjach jaki i remontach budynków w różnego typu działalności gospodarczej. Absolwenci szkoły znajdą zatrudnienie w każdej niemal firmie wykonującej usługi dla budownictwa. Będą niezbędni przy pracach związanych z tynkowaniem, malowaniem i szpachlowaniem, kładzeniem płytek ceramicznych oraz wykańczaniem podłóg. Mogą oni również prowadzić własną działalność polegającą na świadczeniu usług wykończeniowych. Absolwent może znaleźć zatrudnienie w swoim zawodzie w krajachUnii Europejskiej. Jest dobrze przygotowany do kontynuowania nauki.

Zadania i czynności:

Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie może realizować zadania zawodowe związanez wykańczaniem robót murarskich, kładzeniem tynków zwykłych i cienkowarstwowych, wykonywaniem okładzin ściennych z płytek ceramicznych, desek, płyt i paneli, wykonywaniem podłóg z tworzyw sztucznych, płytek ceramicznych, deszczułek podłogowych, płyt mozaikowych i paneli, malowaniem technikami tradycyjnymioraz nanoszeniem nowoczesnych powłok malarskich.

Fryzjer        FRK.01. Wykonywanie usług fryzjerskich

W trakcie nauki odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: technologia fryzjerstwa, higiena, stylizacja, materiały fryzjerskie, podstawy działalności usługowej.Fryzjer to stylista fryzur jest osobą, która  strzyże, układa włosy, wykonuje - farbowanie, rozjaśnianie,  pasemka, balejaż. Fryzjer tworzy fryzury okolicznościowe, Doradza klientom w doborze najlepszych środków pielęgnacyjnych oraz we właściwym dbaniu o wykonaną fryzurę. Od dobrego fryzjera wymagane są przede wszystkim umiejętności fryzjerskie, a co za tym idzie umiejętności manualne, wyobraźnia, zmysł estetyczny, jak również wysoka kultura osobista oraz czystość podczas wykonywania pracy. Obecnie umożliwiamy ukończenie dodatkowego kursu w ramach realizowanego projektu UE - " Mobily fryzjer".

Miejscem pracy fryzjera mogą być nie tylko salony fryzjerskie, ale także miejsca, gdzie potrzebny jest specjalista od stylizacji włosów, czyli teatry, plan zdjęciowy, telewizja, studia fotograficzne. 

Sprzedawca       HAN.01. Prowadzenie sprzedaży

W trakcie nauki odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: towaroznawstwo, organizacja sprzedaży, sprzedaż towarów, podstawy działalności handlowej. Sprzedawca sprzedaje produkty oferowane w punktach sprzedaży detalicznej oraz hurtowej obsługuje nabywców bezpośrednio lub pośrednio Jego zadania zawodowe to organizowanie zaopatrzenia i przyjmowanie dostaw towarów, sprawdzanie towarów pod względem ilościowym i jakościowym, uiszczanie należności za dostarczone produkty, przygotowywanie produktów do sprzedaży oraz  informowanie nabywcy o walorach sprzedawanych produktów, pomoc nabywcy przy wyborze produktu, sprawna realizacja zamówień składanych przez nabywców inkasowanie należności za sprzedane produkty, dbanie o czystość i estetykę miejsca sprzedaży, załatwianie reklamacji zakupionych towarów, przyjmowanie i rejestrowanie zamówień na towary w hurtowniach, współpraca w przygotowaniu oferty sprzedaży. Miejscem pracy sprzedawcy będzie zatem punkt sprzedaży detalicznej a także wszystkie te miejsca, w których dokonuje się sprzedaży akwizycyjnej a w szczególności: hurtownie, punkty sprzedaży detalicznej, mieszkania, instytucje. Może również pełnić funkcję kierownika punktu sprzedaży oraz samodzielnie prowadzić własny sklep lub hurtownię.

Kucharz             HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

W trakcie nauki odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: zasady żywienia , technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych, rachunkowość w malej gastronomii, organizacja bezpieczeństwo i higiena  pracy.                    
Kucharz jest osobą zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących
 z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności 
i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. 
Poza samym przygotowywaniem dań, do kucharza należy podanie ich w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie.

Piekarz            SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich

W trakcie nauki odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: produkcja piekarska, wyposażenie techniczne piekarni, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji, z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Dodatkowych umiejętności piekarza wymaga produkcja galanterii piekarskiej, np. rogali, chałek, bułek słodkich i drożdżówek.  Miejsce pracy piekarza to: magazyn surowców, hale produkcyjne, magazyn wyrobów gotowych.

Cukiernik          SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Podczas nauki odbywają się zajęcia teoretyczne z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych, takich jak: produkcja piekarska, wyposażenie techniczne piekarni, przedsiębiorstwo w gospodarce rynkowej. Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych swojej pracy. Cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, Zarobki cukiernika uzależnione są od liczby zleceń jakie otrzymuje i rangi zakładu, w którym pracuje.  

Mechanik pojazdów samochodowych    MOT.05. Obsługa, diagnozowanie oraz naprawa pojazdów samochodowych

Stolarz       K1  Wytwarzanie wyrobów stolarskich

Inne:

Blacharz samochodowy     K1 Naprawa uszkodzonych nadwozi pojazdów samochodowych

Cieśla        K1 Wykonywanie robót  ciesielskich

Tapicer      K1 Wykonywanie wyrobów tapicerowanych

Dekarz       K1 Wykonywanie robót dekarskich

Elektromechanik       K1 Montaż i konserwacja maszyn i urządzeń elektrycznych

Elektromechanik pojazdów samochodowych  K1 Diagnozowanie oraz naprawa elektrycznych i elektronicznych układów pojazdów samochodowych

Elektryk    K1  Montaż i konserwacja maszyn i urządzeń elektrycznych

Kamieniarz     K1- Wykonywanie robót kamieniarskich

Lakiernik  K1  Wykonywanie prac lakierniczych

Mechanik monter maszyn i urządzeń     K1  Montaż i obsługa maszyn i urządzeń

Mechanik pojazdów samochodowych     K1Diagnozowanie i naprawa podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych

Monter elektronik       K1 Montaż układów i urządzeń elektronicznych

Monter sieci, instalacji i urządzeń sanitarnych          K1 Wykonywanie robót związanych z budową i remontem sieci komunalnych

Murarz – tynkarz        K1 Wykonywanie robót murarskich i tynkarskich

Wędliniarz   K1 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych