To zawód, który daje możliwość rozwijania zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę, również za granicą. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.
Jeśli:
-lubisz sporządzać potrawy, interesujesz się gastronomią
-chciałbyś organizować zaopatrzenie zakładów gastronomicznych
-lubisz projektować wyposażenie wnętrza
-pragniesz chronić środowisko naturalne
-chciałbyś prowadzić własne przedsiębiorstwo
Podejmij naukę w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Kształcąc się w tym kierunku nabędziesz umiejętności związane z:

    kompleksową obsługą przyjęć, imprez organizowanych w zakładach gastronomicznych,

    żywieniem w gospodarstwie domowym,

    pracą w administracji na przykład w księgowości lub dziale sprzedaży,

    pracą w administracji w zakładach zbiorowego  żywienia (hotele, restauracje, szpitale itp.)

Nauka trwa cztery lata i kończy się uzyskaniem tytułu technika oraz zdaniem egzaminu dojrzałości. Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Posiadając maturę, możesz starać się o przyjęcie na dowolny kierunek studiów, a dysponując wiedzą z zakresu żywienia i usług gastronomicznych jesteś lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów.

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie.

– Sporządzanie potraw i napojów

– Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent może podejmować pracę we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty), obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.

Spotkania z rodzicami

Spotkania z rodzicami

W dniu 17.05.2018 r. / czwartek / o godz. 15;30, spotkanie rodziców z wychowawcami klas i nauczycila...

Pożegnanie klas maturalnych

Pożegnanie klas maturalnych

W dniu 27.04.2018 r. opuścili mury naszej szkoły absolwenci IV klas. Pożegnała ich cała społeczność ...

Doskonalimy się w zawodzie!

Doskonalimy się w zawodzie!

Uczniowie klasy III TŻ w ramach „ćwiczeń na pracowni obsługi klienta” 14 marca 201...

Zasady rekrutacji do Liceum Plastycznego

Zasady rekrutacji do Liceum Plastycznego

Rekrutacja 2018/19Zasady rekrutacji do Liceum Plastycznego w Zespole Szkół Technicznych i Artystyczn...

Wycieczka branżowa - technik hotelarstwa

Wycieczka branżowa - technik hotelarstwa

W dniu 20.04.2018 uczniowie klasy III technikum hotelarskiego i III technikum żywienia uczestniczyli...

Sukces uczennic z branżowej szkoły w konkursie na szczeblu wojewódzkim

Sukces uczennic z branżowej szkoły w konkursie na szczeblu wojewódzkim

Podkarpacka Wojewódzka Komenda Ochotniczych Hufców Pracy w Rzeszowie rozstrzygnęła konkurs na szczeb...

Konkurs wiedzy historycznej

Konkurs wiedzy historycznej

„Polska i świat podczas II wojny światowej”. W dniu 18 kwietnia 2018 roku wśród uczn...

Gra miejska

Gra miejska

Sukces Naszej Szkoły!!! W dniu 16 kwietnia 2018 r. uczniowie Zespołu Szkół Technicznych...

Trawa rekrutacja na płatne staże wakacyjne !

Trawa rekrutacja na płatne staże wakacyjne !

II edycja – lipiec- 150 godz. III edycja – sierpień- 150 godz. Zapraszamy do biura projektów – bib...

To jest możliwe tylko w ZSTiA w Lesku!

To jest możliwe tylko w ZSTiA w Lesku!

Szkoła nasza realizuje projekt pn „Kształcenie uczniów w powiązaniu z potrzebami pracodawców. Wspó...

Wielkanocne  cudeńka

Wielkanocne cudeńka

Wystawa prac uczniów Technikum Architektury Krajowbrazu.

Targi Gardenia

Targi Gardenia

Miło nam poinformować, że na Targach Gardenia w konkursie projektowym w kategorii profesjonalista, z...