To zawód, który daje możliwość rozwijania zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę, również za granicą. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.
Jeśli:
-lubisz sporządzać potrawy, interesujesz się gastronomią
-chciałbyś organizować zaopatrzenie zakładów gastronomicznych
-lubisz projektować wyposażenie wnętrza
-pragniesz chronić środowisko naturalne
-chciałbyś prowadzić własne przedsiębiorstwo
Podejmij naukę w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Kształcąc się w tym kierunku nabędziesz umiejętności związane z:

    kompleksową obsługą przyjęć, imprez organizowanych w zakładach gastronomicznych,

    żywieniem w gospodarstwie domowym,

    pracą w administracji na przykład w księgowości lub dziale sprzedaży,

    pracą w administracji w zakładach zbiorowego  żywienia (hotele, restauracje, szpitale itp.)

Nauka trwa cztery lata i kończy się uzyskaniem tytułu technika oraz zdaniem egzaminu dojrzałości. Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Posiadając maturę, możesz starać się o przyjęcie na dowolny kierunek studiów, a dysponując wiedzą z zakresu żywienia i usług gastronomicznych jesteś lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów.

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie.

– Sporządzanie potraw i napojów

– Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent może podejmować pracę we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty), obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.

Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2017/2018

Uroczyste zakończenie roku szkolnego 2017/2018

Informujemy, iż uroczyste zakończenie roku szkolnego 2017/2018 poprzedzi msza święta w kościele para...

Egzaminy poprawkowe dla uczniów klas I-III

Egzaminy poprawkowe dla uczniów klas I-III

Egzaminy poprawkowe dla uczniów klas I-III , którzy w wyniku klasyfikacji rocznej uzyskali ocenę nie...

Świadectwo maturalne

Świadectwo maturalne

Odbiór świadectw maturalnych dla absolwentów Technikum i Liceum Plastycznego od 03.07.2018 r. w sekr...

ZAPYTANIE OFERTOWE nr 03/9.4/2018

Zapytanie ofertowe nr 03/9.4/2018 w ramach zamówienia publicznego na zakup na zakup i dostawę...

Dobry Start 300 dla ucznia

Dobry Start 300 dla ucznia

Program „Dobry Start” to inwestycja w edukację polskich dzieci. To 300 zł jednorazowego wsparcia dla...

Dyplom z kwalifikacji

Dyplom z kwalifikacji

Od 25.maja 2018 r. absolwenci Technikum mogą odbierać dyplomy potwierdzające kwalifikacje zawodowe....

12 Bieszczadzkie Lato z Książką

12 Bieszczadzkie Lato z Książką

W piątek, 15 czerwca 2018 roku w Lesku, odbyła się 12. edycja "Bieszczadzkiego Lata z Książką&q...

Zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty

Powiat Leski/ Zespól Szkół Technicznych i Artystycznych w Lesku, al. Jana Pawła II 18a, 38-600 Lesko...

Podziękowanie dla uczniów ZSTiA

Podziękowanie dla uczniów ZSTiA

Dyplom /zobacz/ (images/Dokumenty/Szkolne/dyplom.jpg)

 BIZNES DLA NAS – MY DLA BIZNESU

BIZNES DLA NAS – MY DLA BIZNESU

W dniu 11 czerwca br. w ramach współpracy Młodzieżowego Centrum Kariery w Lesku i Zespołu Szkół Tech...

Zapytanie ofertowe

Zapytanie ofertowe

Zapytanie ofertowe w ramach zamówienia publicznego na zakup odzieży roboczej do realizacji staży prz...

Ważne! Komunikat dotyczący RODO

Ważne! Komunikat dotyczący RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)...