Zespół Szkół Technicznych i Artystycznych w Lesku realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich pt.: „Międzynarodowa współpraca i poznanie nowoczesnych metod pracy, kluczem do podniesienia kompetencji przyszłych pracowników branży hotelarsko-gastronomicznej”, dofinansowanie z projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” finansowanego z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, na zasadach Programu Erasmus+ sektora Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Celem projektu jest : zwiększenie konkurencyjności uczniów na rynku pracy poprzez rozwinięcie umiejętności praktycznych, zdobycie wiedzy i doświadczenia zawodowego oraz podwyższenie kwalifikacji językowych i społecznych.
Dofinansowanie projektu z UE: 148.184,00 EURO tj. 633.916,33 PLN.

Regulamin rekrutacji uczniów Zespołu Szkół Technicznych i Artystycznych w Lesku na praktyki zawodowe w Sligo w Irlandii do pobrania

Więcej informacji w Menu: Projekty -> Praktyki w Irlandii

Działaniem głównym projektu jest czterotygodniowy pobyt na praktyce zawodowej w Irlandii 50 uczniów naszej szkoły z Technikum hotelarskiego Technikum żywienia i usług gastronomicznych Uczniowie będą pracowali 8 godzin dziennie przez 5 dni w tygodniu, przez cztery tygodnie. Praktyki odbędą się w dwóch turach po 25. Pobyt w Irlandii w każdym roku wyniesie 28 dni.  Wyjazd pierwszej grupy ma nastąpić w maju 2020 r., a drugiej maju 2021 r. W realizację projektu będą zaangażowane dwie strony:
Zespół Szkół Technicznych i Artystycznych w Lesku oraz instytucja organizująca pobyt uczniów czyli Partner - Your International Training z Irlandii

Relacje z praktyk zawodowych organizowanych dla uczniów z różnych krajów europejskich przez YITdostępne są na koncie 

     https://www.facebook.com/YourInternationalTraining

Miejsca praktyk uczniów Technikum żywienia i usług gastronomicznych:

  • Eale Bhan Restaurant - (https://www.ealabhan.ie/) -  wielokrotnie nagradzana (Trip Advisor Awards), jedna z najlepszych restauracji serwujących potrawy kuchni irlandzkiej. Zostaną tam również zorganizowane warsztaty dla wszystkich uczestników z tego kierunku. Których celem będzie zaznajomienie z typowymi potrawami kuchni irlandzkiej i brytyjskiej
  • Hargadon Bros – (http://www.hargadons.com) – gastropub, posiadacz gwiazki Michelin za jakość potraw
  • Radisson Blu Hotel Restaurant – restauracja w hotelu czterogwiazdkowym
  • Glasshouse Hotel Restaurant – restauracja w hotelu czterogwiazdkowym
  • Coach Lane Restaurant – restauracja specjalizująca się w potrawach z owoców morza

Miejsca praktyk uczniów Technikum hotelarstwa:

Wszystkie poniższe hotele oferują gościom czterogwiazdkowy standard pobytu

W ramach projektu organizowane będą również:

  • Kurs animacji czasu wolnego poprowadzony przez profesjonalnego trenera
  • Warsztaty kulinarne mające na celu poznanie kilku najpopularniejszych potraw kuchni irlandzkiej. W ramach kursu realizowane będą następujące zagadnienia:
    1. Wprowadzenie do kuchni irlandzkiej
    2. Tradycyjne dania irlandzkie
    3. Przygotowanie śniadania irlandzkiego
    4. Jak przygotować irlandzkie przyjęcie
    5. Najsmaczniejsze desery irlandzkie
  • Kurs z języka angielskiego zawodowego z elementami kultury irlandzkiej
  • Warsztaty psychologiczno-pedagogiczne