• crop_558x293_big_6b9662a094c0461d2fc41fc3e709f388.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_76b4b9059f30d283f24417191fe01bea.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_307e876af7a94331eb0dada2046c2228.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_3407fca0002d3e35ef397c5ada697f6a.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_22164c40982d45744bbeaba7d651a4c9.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_ce6fefeb199ceaa87df295fc92052f23.png.jpg

Działaniem głównym projektu dofinansowanego z Funduszy Europejskich pt.: „Międzynarodowa współpraca i poznanie nowoczesnych metod pracy, kluczem do podniesienia kompetencji przyszłych pracowników branży hotelarsko-gastronomicznej” w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” finansowanego z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój jest czterotygodniowy pobyt na praktyce zawodowej w Irlandii 50 uczniów naszej szkoły z Technikum hotelarskiego i Technikum żywienia i usług gastronomicznych Uczniowie będą pracowali 8 godzin dziennie przez 5 dni w tygodniu, przez cztery tygodnie. Praktyki odbędą się w dwóch turach po 25 uczniów. Pobyt w Irlandii w każdym roku wyniesie 28 dni.  Wyjazd pierwszej grupy ma nastąpić w maju 2020 r., a drugiej maju 2021 r. W realizację projektu będą zaangażowane dwie strony:
Zespół Szkół Technicznych i Artystycznych w Lesku oraz instytucja organizująca pobyt uczniów - Partner - Your International Training z Irlandii. YIT organizuje pobyt praktykantów (włącznie z zakwaterowaniem, pełnym wyżywieniem i programem kulturalnym ) pozostawiając do ich dyspozycji  400 euro kieszowego.


W ramach projektu organizowane będą również:

  • Kurs animacji czasu wolnego poprowadzony przez profesjonalnego trenera
  • Warsztaty kulinarne mające na celu poznanie kilku najpopularniejszych potraw kuchni irlandzkiej. W ramach kursu realizowane będą następujące zagadnienia:
    1. Wprowadzenie do kuchni irlandzkiej
    2. Tradycyjne dania irlandzkie
    3. Przygotowanie śniadania irlandzkiego
    4. Jak przygotować irlandzkie przyjęcie
    5. Najsmaczniejsze desery irlandzkie
  • Kurs z języka angielskiego zawodowego z elementami kultury irlandzkiej
  • Warsztaty psychologiczno-pedagogiczne

Miejsca praktyk uczniów Technikum żywienia i usług gastronomicznych:

  • Eale Bhan Restaurant - (https://www.ealabhan.ie/) -  wielokrotnie nagradzana (Trip Advisor Awards), jedna z najlepszych restauracji serwujących potrawy kuchni irlandzkiej. Zostaną tam również zorganizowane warsztaty dla wszystkich uczestników z tego kierunku. Których celem będzie zaznajomienie z typowymi potrawami kuchni irlandzkiej i brytyjskiej
  • Hargadon Bros – (http://www.hargadons.com) – gastropub, posiadacz gwiazki Michelin za jakość potraw
  • Radisson Blu Hotel Restaurant – restauracja w hotelu czterogwiazdkowym
  • Glasshouse Hotel Restaurant – restauracja w hotelu czterogwiazdkowym
  • Coach Lane Restaurant – restauracja specjalizująca się w potrawach z owoców morza

Miejsca praktyk uczniów Technikum hotelarstwa:

Wszystkie poniższe hotele oferują gościom czterogwiazdkowy standard pobytu

Bezpieczny powrót do szkoły

14-08-2020 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

10 zasad dla uczniów i rodziców.

Czytaj więcej

Terminy egzaminów poprawkowych.

07-08-2020 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

 Harmonogram egzaminów poprawkowych dla uczniów, którzy otrzymali ocenę niedostateczny na koniec roku szkolnego.   Lp. Przedmiot Termin Sala 1 Matematyka 25.08.2020 r. godz. 8:30 / wtorek/ 22 2 Eksploatacja lokalnych sieci 25.08.2020 r. godz. 8:30 / wtorek/ W1 3 Projektowanie sieci 25.08.2020 r. godz. 8:30 /...

Czytaj więcej

Film promocyjny Zespołu Szkół Technic…

19-07-2020 Aktualności Super User - avatar Super User

Drodzy młodzi przyjaciele. Stoicie obecnie przed bardzo ważnym wyborem szkoły średniej, szkoły która nie tylko da Wam satysfakcję w każdym wymiarze edukacyjnym, ale pomoże spełnić marzenia, rozwinąć talenty i zainteresowania. W związku...

Czytaj więcej