• crop_558x293_big_6b9662a094c0461d2fc41fc3e709f388.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_76b4b9059f30d283f24417191fe01bea.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_307e876af7a94331eb0dada2046c2228.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_3407fca0002d3e35ef397c5ada697f6a.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_22164c40982d45744bbeaba7d651a4c9.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_ce6fefeb199ceaa87df295fc92052f23.png.jpg

To zawód, który daje możliwość rozwijania zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę, również za granicą. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.
Jeśli:
-lubisz sporządzać potrawy, interesujesz się gastronomią
-chciałbyś organizować zaopatrzenie zakładów gastronomicznych
-lubisz projektować wyposażenie wnętrza
-pragniesz chronić środowisko naturalne
-chciałbyś prowadzić własne przedsiębiorstwo
Podejmij naukę w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Kształcąc się w tym kierunku nabędziesz umiejętności związane z:

    kompleksową obsługą przyjęć, imprez organizowanych w zakładach gastronomicznych,

    żywieniem w gospodarstwie domowym,

    pracą w administracji na przykład w księgowości lub dziale sprzedaży,

    pracą w administracji w zakładach zbiorowego  żywienia (hotele, restauracje, szpitale itp.)

Nauka trwa cztery lata i kończy się uzyskaniem tytułu technika oraz zdaniem egzaminu dojrzałości. Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Posiadając maturę, możesz starać się o przyjęcie na dowolny kierunek studiów, a dysponując wiedzą z zakresu żywienia i usług gastronomicznych jesteś lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów.

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie.

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent może podejmować pracę we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty), obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.

Technikum Architektury Krajobrazu

26-06-2020 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

Okręgowa Komisja Egzaminacyjna w Krakowie udostępniła wyniki ogólne uczniów szkół z egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie przeprowadzonych w styczniu i lutym tego roku w ramach zimowej sesji egzaminacyjnej. Porównując, wyniki...

Czytaj więcej

Film promocyjny Zespołu Szkół Technic…

25-06-2020 Aktualności Super User - avatar Super User

Drodzy młodzi przyjaciele. Stoicie obecnie przed bardzo ważnym wyborem szkoły średniej, szkoły która nie tylko da Wam satysfakcję w każdym wymiarze edukacyjnym, ale pomoże spełnić marzenia, rozwinąć talenty i zainteresowania. W związku...

Czytaj więcej

Zakończenie roku szkolnego

25-06-2020 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

Zakończenie roku szkolnego jesteśmy zmuszeni zorganizować w bardzo ograniczonej formule. Będzie to tylko spotkanie z wychowawcami dla klasy 3W - piątek 26.06.2020 o godzinie 9.00 i 4LP - piątek 26.06.2020 o godzinie 13.00...

Czytaj więcej