• crop_558x293_big_6b9662a094c0461d2fc41fc3e709f388.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_76b4b9059f30d283f24417191fe01bea.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_307e876af7a94331eb0dada2046c2228.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_3407fca0002d3e35ef397c5ada697f6a.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_22164c40982d45744bbeaba7d651a4c9.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_ce6fefeb199ceaa87df295fc92052f23.png.jpg

To zawód, który daje możliwość rozwijania zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę, również za granicą. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.
Jeśli:
-lubisz sporządzać potrawy, interesujesz się gastronomią
-chciałbyś organizować zaopatrzenie zakładów gastronomicznych
-lubisz projektować wyposażenie wnętrza
-pragniesz chronić środowisko naturalne
-chciałbyś prowadzić własne przedsiębiorstwo
Podejmij naukę w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Kształcąc się w tym kierunku nabędziesz umiejętności związane z:

    kompleksową obsługą przyjęć, imprez organizowanych w zakładach gastronomicznych,

    żywieniem w gospodarstwie domowym,

    pracą w administracji na przykład w księgowości lub dziale sprzedaży,

    pracą w administracji w zakładach zbiorowego  żywienia (hotele, restauracje, szpitale itp.)

Nauka trwa cztery lata i kończy się uzyskaniem tytułu technika oraz zdaniem egzaminu dojrzałości. Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Posiadając maturę, możesz starać się o przyjęcie na dowolny kierunek studiów, a dysponując wiedzą z zakresu żywienia i usług gastronomicznych jesteś lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów.

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie.

– Sporządzanie potraw i napojów

– Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent może podejmować pracę we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty), obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.

Matura poprawkowa - egzamin pisemny

14-08-2019 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

Egzamin pisemny –wszystkie przedmioty -  odbędzie się w dniu 20 sierpnia 2019 r. (wtorek) o godzinie 9:00. Zbiórka  dla zdających – godz. 8.15 Egzamin zostanie przeprowadzony z zachowaniem wszystkich zasad obowiązujących w...

Czytaj więcej

Egzaminy poprawkowe

30-07-2019 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

Terminy egzaminów poprawkowych w ZSTiA w Lesku: 21.08.2019 r. / środa / godzina 9:00 język angielski wychowanie fizyczne 22.08.2019 r. / czwartek / godzina 9:00 język polski język niemiecki historia historia i społeczeństwo matemtyka  

Czytaj więcej

Wykaz podręczników 2019/2020

05-07-2019 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

Informacja dla uczniów klas pierwszych. Wykaz podręczników do wszystkich typów szkół używanych w ZSTiA w Lesku do klas prierwszych po szkole podstawowej i po gimnazjum, dostępny w pliku Exel poniżej. Wykaz podręczników...

Czytaj więcej