• crop_558x293_big_6b9662a094c0461d2fc41fc3e709f388.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_76b4b9059f30d283f24417191fe01bea.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_307e876af7a94331eb0dada2046c2228.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_3407fca0002d3e35ef397c5ada697f6a.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_22164c40982d45744bbeaba7d651a4c9.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_ce6fefeb199ceaa87df295fc92052f23.png.jpg

To zawód, który daje możliwość rozwijania zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę, również za granicą. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.
Jeśli:
-lubisz sporządzać potrawy, interesujesz się gastronomią
-chciałbyś organizować zaopatrzenie zakładów gastronomicznych
-lubisz projektować wyposażenie wnętrza
-pragniesz chronić środowisko naturalne
-chciałbyś prowadzić własne przedsiębiorstwo
Podejmij naukę w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Kształcąc się w tym kierunku nabędziesz umiejętności związane z:

    kompleksową obsługą przyjęć, imprez organizowanych w zakładach gastronomicznych,

    żywieniem w gospodarstwie domowym,

    pracą w administracji na przykład w księgowości lub dziale sprzedaży,

    pracą w administracji w zakładach zbiorowego  żywienia (hotele, restauracje, szpitale itp.)

Nauka trwa cztery lata i kończy się uzyskaniem tytułu technika oraz zdaniem egzaminu dojrzałości. Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Posiadając maturę, możesz starać się o przyjęcie na dowolny kierunek studiów, a dysponując wiedzą z zakresu żywienia i usług gastronomicznych jesteś lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów.

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie.

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent może podejmować pracę we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty), obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.

Matura próbna – arkusze CKE od 2.04

01-04-2020 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

W dniach 2 – 8 kwietnia Centralna Komisja Egzaminacyjna udostępni próbne arkusze maturalne oraz nagrania dźwiękowe do arkuszy z języków obcych. Zachęcamy wszystkich do sprawdzenia swoich umiejętności. Wszystkie materiały, w tym...

Czytaj więcej

Informacja o ograniczeniu kontaktu ze sz…

26-03-2020 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

W związku z ogłoszonym przez Prezesa Rady Ministrów stanem zagrożenia epidemicznego w Polsce informuję, że Zespół Szkół Technicznych i Artystycznych w Lesku ogranicza kontakty z osobami z zewnątrz. W czasie zawieszenia zajęć dydaktycznych...

Czytaj więcej

Zasady pracy zdalnej od 25.03.2020

24-03-2020 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

Uczniowie, nauczyciele, rodzice! Dziękuję Wam za dotychczasowe zaangażowanie, kreatywność, poświęcenie, wyrozumiałość i cierpliwość. Na podstawie rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 20 marca 2020 r. o „czasowym ograniczonym funkcjonowaniu szkół” od 25...

Czytaj więcej