• crop_558x293_big_6b9662a094c0461d2fc41fc3e709f388.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_76b4b9059f30d283f24417191fe01bea.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_307e876af7a94331eb0dada2046c2228.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_3407fca0002d3e35ef397c5ada697f6a.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_22164c40982d45744bbeaba7d651a4c9.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_ce6fefeb199ceaa87df295fc92052f23.png.jpg

To zawód, który daje możliwość rozwijania zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę, również za granicą. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.
Jeśli:
-lubisz sporządzać potrawy, interesujesz się gastronomią
-chciałbyś organizować zaopatrzenie zakładów gastronomicznych
-lubisz projektować wyposażenie wnętrza
-pragniesz chronić środowisko naturalne
-chciałbyś prowadzić własne przedsiębiorstwo
Podejmij naukę w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Kształcąc się w tym kierunku nabędziesz umiejętności związane z:

    kompleksową obsługą przyjęć, imprez organizowanych w zakładach gastronomicznych,

    żywieniem w gospodarstwie domowym,

    pracą w administracji na przykład w księgowości lub dziale sprzedaży,

    pracą w administracji w zakładach zbiorowego  żywienia (hotele, restauracje, szpitale itp.)

Nauka trwa cztery lata i kończy się uzyskaniem tytułu technika oraz zdaniem egzaminu dojrzałości. Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Posiadając maturę, możesz starać się o przyjęcie na dowolny kierunek studiów, a dysponując wiedzą z zakresu żywienia i usług gastronomicznych jesteś lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów.

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie.

– Sporządzanie potraw i napojów

– Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent może podejmować pracę we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty), obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Prev Next

Uwaga ważne

20-04-2019 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

Uwaga ważne

Niech miłość Zmartwychwstałego Chrystusa staje się źródłem siły, mocy i wiary na każdą chwilę dnia. Niech Zmartwychwstały Chrystus stanie się dla Państwa źródłem pokoju, zrozumienia i szacunku. Zdrowych, pogodnych Świąt...

Read more

Ważne - 24 kwietnia - obrona prac dyplo…

15-04-2019 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

Ważne -  24 kwietnia - obrona prac dyplomowych Liceum Plastycznego

Uczniowie klas IV przystąpią do obrony prac dyplomowych w części praktycznej i teoretycznej w dniu 24 kwietnia 2014.

Read more

Doskonalimy się zawodowo na kursach

09-04-2019 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

Doskonalimy się zawodowo na kursach

Jesteśmy na półmetku realizacji kursów w ramach projektu  „Kształcenie uczniów w powiązaniu z potrzebami pracodawców. Współpraca szkoły z przedsiębiorcami w procesie nauczania zawodu.” Uczniowie naszej szkoły uczestniczą w kursach z zakresu: Rysunek...

Read more

Zawiadomienie o wyborze najkorzystniejsz…

05-04-2019 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

Zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty: Powtórne zapytanie ofertowe na zakup i dostawę deski podłogowej świerkowej gatunek I

Powiat Leski/ Zespól Szkół Technicznych i Artystycznych w Lesku, al. Jana Pawła II 18a, 38-600 Lesko informuje, że w wyniku zapytania ofertowego rozstrzygniętego w dniu 5.04.2019r. na zadanie: Zakup i dostawa deski...

Read more