• crop_558x293_big_6b9662a094c0461d2fc41fc3e709f388.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_76b4b9059f30d283f24417191fe01bea.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_307e876af7a94331eb0dada2046c2228.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_3407fca0002d3e35ef397c5ada697f6a.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_22164c40982d45744bbeaba7d651a4c9.jpg.jpg
  • crop_558x293_big_ce6fefeb199ceaa87df295fc92052f23.png.jpg

To zawód, który daje możliwość rozwijania zainteresowań kulinarnych oraz szansę na ciekawą karierę, również za granicą. Kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny.
Jeśli:
-lubisz sporządzać potrawy, interesujesz się gastronomią
-chciałbyś organizować zaopatrzenie zakładów gastronomicznych
-lubisz projektować wyposażenie wnętrza
-pragniesz chronić środowisko naturalne
-chciałbyś prowadzić własne przedsiębiorstwo
Podejmij naukę w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Kształcąc się w tym kierunku nabędziesz umiejętności związane z:

    kompleksową obsługą przyjęć, imprez organizowanych w zakładach gastronomicznych,

    żywieniem w gospodarstwie domowym,

    pracą w administracji na przykład w księgowości lub dziale sprzedaży,

    pracą w administracji w zakładach zbiorowego  żywienia (hotele, restauracje, szpitale itp.)

Nauka trwa cztery lata i kończy się uzyskaniem tytułu technika oraz zdaniem egzaminu dojrzałości. Jeśli będziesz chciał uczyć się dalej - droga otwarta. Posiadając maturę, możesz starać się o przyjęcie na dowolny kierunek studiów, a dysponując wiedzą z zakresu żywienia i usług gastronomicznych jesteś lepiej przygotowany do nauki na pokrewnych kierunkach studiów.

Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie.

– Sporządzanie potraw i napojów

– Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent może podejmować pracę we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty), obiektach zbiorowego żywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności, organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
Prev Next

Kangur matematyczny

22-03-2019 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

Kangur matematyczny

21 marca 2019 r. roku odbyła się w naszej szkole  XXVIII edycja Międzynarodowego Konkursu Matematycznego KANGUR. W konkursie biorą udział uczniowie z 93 państw.  Rozgrywany jest w sześciu kategoriach...

Read more

KONKURSY DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM I SZKOŁY …

21-03-2019 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

KONKURSY DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM I SZKOŁY PODSTAWOWEJ.

KONKURSY DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM I SZKOŁY PODSTAWOWEJ.  Zapraszamy młodzież z klas IV-VIII szkoły podstawowej oraz uczniów ostatniej klasy gimnazjum do udziału w konkursach : "Ogród przyjazny zapylaczom." oraz "Skarby przestrzeni i krajobrazu". Regulamin konkursu "Ogród przyjazny zapylaczom" Regulamin konkursu "Skarby...

Read more

WARSZTATY W ZSTiA DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM …

21-03-2019 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

WARSZTATY W ZSTiA DLA UCZNIÓW GIMNAZJUM I SZKOŁY PODSTAWOWEJ.

W dniu 27 marca 2019 r., godz. 9:00 - 13:00, w pracowni technikum architektury krajobrazu przeprowadzone zostaną warsztaty florystyczne pt.:wiosenne dekoracje oraz warsztaty dekorowania przedmiotów z wykorzystaniem techniki Decoupage.

Read more

Kurs baristy

19-03-2019 Aktualności DYREKTOR - avatar DYREKTOR

Kurs baristy

"KURS BARISTY i Latte Art. O parzeniu kawy wiemy już wszystko. W naszej szkole odbył się kurs baristyczny. Było dużo zajęć praktycznych połączonych z teoretyczną wiedzą o kawie, jej gatunkach,...

Read more